Reklam
Reklam
Reklam
Akil Yazar

Akil Yazar


"Bir adam", deprem ve muhalefetin sınavı

08 Şubat 2023 - 15:17

Türkiye; dünya tarihinde karada meydana gelen en büyük depremleri ardı ardına yaşadı.

10 il etki altında kaldı. Binlerce ölümüz ve on binlerce yaralımız mevcut. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, yardım yapmak için tek yürek olan Türkiye’nin 71 ili harekete geçti.

Zengini fakiri herkes bir şekilde bölgedeki insanların yardımına koşmaya, çare olmaya çaba gösteriyor.

Yaşanan deprem, Türkiye’nin henüz bazı fiili ve fikri gelişmişlik düzeylerine de ulaşamadığının resmini gösteriyor aslında bizlere…
Binalarımız ne yazık ki yıkılıyor. İnsanlarımız onca yaşadığımız ve ders aldığımızı düşündüğümüz depremler olmasına karşın yine de enkaz altında can verdi, veriyor…
Toplum olarak bazı şeyleri es geçiyoruz sanki… Ya da “Anam sendecilik” yapıyoruz besbelli…

Artık kendimizi toplamamız, silkelenmemiz, “Biz ne yapıyoruz böyle dememiz” gerekiyor, açıkçası…

Bilim insanlarımızı daha çok dinleyen bir toplum haline gelmemiz, inşaat yaparken kendi canımızdan çaldığımızın farkında olmamız, çocuklarımızın geleceğine sürekli ipotek koyduğumuzu da fark etmeliyiz sanki!.
Son 20 yılda “Bir Adamın” iteklemesiyle kabuk değiştiren Türkiye’nin, “Eski alışkanlıklardan” vazgeçmesi, yenilenmesi gerekmiyor mu?
Haa… Eski Alışkanlıklar derken hemen parantezi açıp lafı da yapıştırmak istiyorum dümdüz…

Türkiye’de muhalefetin olgunlaşmadığı, olgun da olmaya hiç niyeti olmadığını bir kez daha gördük depremden yıkılmış şehirlerin sokaklarından yankılanan cümlelerinde…
Sanki iktidarı, milleti ve enkazın altındaki herkesi aşağılayan-suçlayan bir tavır bir anlayış sergileniyor tam da milletimizin karşısında…
İktidarın başı sıkıştı, “şimdi tam zamanı, hadi vuralım” dercesine, sanki yüzlerce yıllık bir intikam alma peşine düşmüşçesine nedir bu aymazlık, bu sorumsuzluk, bu kendin bilmezlik?

Deprem sokaklarında edilen hamasi sözlerle kime yaranma derdindedir muhalefet, kimden neyden oy devşirme sinsiliğini taşımaktadır?
Yaşadığımız ve ağır sonuçları ortaya çıkmaya başlayan felaketten “iktidarı devirme” fikirleri devşirmeye çalışmak mıdır muhalefet olmak?
Ancak şu çok iyi görünmektedir ki, İktidardaki “Bir adam” yine gücünü ortaya koymuştur.
Eğer bugün 10 ilde birden arama kurtarma yapılabiliyorsa, bu o anlayışın eseridir.
Bugün, arama kurtarma ekipleri denince akla AFAD, UMKE vb. çok sayıda kuruluş geliyorsa, her ne kadar öyle veya böyle sebeplerle engellenmeye çalışılan bu anlayışın son 20 yıldaki başarısının göstergesidir.

1999 depremi sonrasına “nerde devlet” diye soran depremzede bugün aynı acılar çekilmesine karşın uzanacak bir elin olduğunu bilmektedir.
Milletimiz, 10-20-30 yıl önceki millet değildir. Ancak muhalefetimiz ne yazık ki, geçmişe gömülmüş, karanlıkların aydınlığı örtmesini bekleyen kokuşmuş zihniyetlerden ibaret hale gelmiş, getirilmiş veya “böyle olun” diye emredilmiş haldedir.
Deprem zor bir durumdur. Milletimiz ve devletimiz bu durumdan da aklıselim ile çıkmasını başaracak, yaralı saracak, düşeni kaldıracak güçtedir.
Allah, milletimizi böyle afetlerle bir kez daha sınamasın… Ölenlere rahmet, yaralılara şifa geride kalanlara metanet, muhalefetimize de akıl diliyoruz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum