Zekat nasıl hesaplanır, kimlere farzdır, Zekatın farz olma koşulları nelerdir?

Müslümanlığın şartlarından biri olan ‘Zekat vermek’ bu ibadeti yerine getirmek isteyenler tarafından araştırılıyor. 2020 yılı zekat verme şartları nelerdir? Zekat kimlere farzdır, kimlere zekat vermek sevaptır? Zekat nasıl hesaplanır? İşte zekat hakkında tüm merak edilenler…

Zekat nasıl hesaplanır, kimlere farzdır, Zekatın farz olma koşulları nelerdir?
08 Mayıs 2020 - 23:11
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Zekat verme ibareti de Müslümanlar tarafından merak edilen konulardan biri olmaya devam ediyor. Zekatını vermek isteyenler, konuyu internette araştırarak sağlıklı bilgileri bulmak istiyor. Zekat nasıl hesaplanır? Zekat vermek kimlere farzdır? Zekat kimlere düşer? İşte detaylar…
Zekat nasıl hesaplanır?
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.
Zekat hesaplaması için tıklayınız.
Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir?
Zekât ibadeti ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şeklinde iki ayrı başlık altında ele alınır.
Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması (Kâsânî, Bedâî’, II, 4-5) bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum