Yıldırımların bu özelliğini duyanlar hayrete düşüyor!

Özellikle yağmurlu günlerde şimşek çakması olarak da bilinen yıldırımların kendilerine has bilinmeyen bir özelliği ortaya çıktı. Bakalım sesiyle de zaman zaman korkutan yıldırımların bilinmeyen özelliği nedir? Yıldırımların kokusu var mıdır? işte detaylar...

Yıldırımların bu özelliğini duyanlar hayrete düşüyor!
14 Mayıs 2020 - 18:06
Gök gürültüsü olarak adlandırdığımız yüksek ses, havanın hızla genişlemesiyle oluşan sonik bir patlamadır. Ama bir de kendisine has bir kokusu vardır yıldırımların, bazı inanışlara göre sağlam bir fırtınanın geldiğinin habercisidir.
Bu hava olayının gerçekleştiği alanda, moleküler düzeyde kimyasal değişimler meydana gelir ve bu reaksiyonlar, bizim de anlayabileceğimiz bir aroma bırakır ardında.
Hava, büyük çoğunluğunu azot, bir kısmı da oksijen olan bir karışımdır. Boyutsuzluk adlı Instagram sayfada yer alan habere göre Yıldırım, havayı yüksek sıcaklıklara çıkardığında azot (N2) ve oksijen (O2) molekülleri atomlarına ayrılır ve bazı oksijen atomları yeniden birleşerek, ozon molekülü (O3) haline gelirler.
İşte yıldırım ve sonrasında gerçekleşen reaksiyonlar ile oluşan ozonun bu belirgin kokusu, zamanla yıldırımın kokusu olarak kodlanmıştır zihinlere. Hatta ozon kelimesinin kökeni, antik yunandaki "ozein", yani kokudur.56Bu koku, çamaşır kurutma makinaları çalışırken ortaya çıkan minik statik kıvılcımlar nedeniyle de duyulabilir. Yıldırım beklemek yerine kurutma makinalarıyla da test yapabilirsiniz yani. Böyle bir olaya da şahit de olmamanız dileği ile.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum