Yeşilay haftası ne zaman, Yeşilay hastası önemi nedir? Yeşilay haftası şiirleri

Her yıl olduğu gibi de bu yılda 1-7 Mart tarihleri arası Yeşilay Haftası olarak kutlanıyor. Özellikle MEB’e bağlı okullarda farklı aktivite ve etkinliklerle kutlanan Yeşilay Haftası’nın önemi ve ne zaman olduğu merak konusu oldu. Yeşilay Haftası ne zaman, nedir, etkinlikler, şiirler…

Yeşilay haftası ne zaman, Yeşilay hastası önemi nedir? Yeşilay haftası şiirleri
02 Mart 2020 - 15:24
1-7 Mart tarihleri arası, Yeşilay Haftası olması nedeniyle Yeşilay Haftası’nın ne zaman ortaya çıktığı ve kim tarafından kabul edildiği de merak konusu oldu. Yeşilay Haftası hakkında araştırma yapanlar, internetteki araştırmalarını da yoğunlaştırdı. Yeşilay Haftası nedir, ne zaman ortaya çıktı? İşte yanıtı…
YEŞİLAY NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.
"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "kamuya yararlı dernek statüsü" verilmiştir.
Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur.
Yeşilay haftası başladı. Yeşilay haftasında, geçmişte olduğu gibi günümüzde de, 1 hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle içki ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak için zararları anlatılarak toplumda bilinçlendirme çalışmaları yapılır. Yeşilay haftası için şiirler arayan öğrenciler için haberimizin içerisinde 2 kıtalık, 4 kıtalık Yeşilay şiirleri bulunuyor.
YEŞİLAY ŞİİRLERİ
”İçki öldürür,
Kumar Söndürür,
”Cennet gibi evini Viraneye döndürür.
Ya sigara nasıldır?”Parasını el alır,
Dumanını yel alır,”Hem çevreyi kirletir
Zehiri içene kalır.
Bunlara yaklaşmayalım.
Uzak yerde duralım.
Para, zaman, gücümüzü
İyi şeylere harcayalım.
BAYRAM YELEN
YEŞİLAY
Sigaranın dumanından, İçkilerin zararından, Uyuşturan zehirlerden, İnsanları sen korursun.
Sakatlığa sebep olan Ölüme kadar ulaşan Sarhoşların kazasından, İnsanları sen korursun.
Yeşilaylı bayrakların Üstümüzde dalgalansın. Sağlık dolu Rüzgarların Eksilmeden esip dursun.
Kıymet ÖZDEMİR
Sağlığa Zarar
Sigara, içki ve kumar, Hepsi sağlığa zarar. Kendini, keseni düşün, İnsan canına mı kıyar?
Eroin, kokain, esrar, Gençliğini tüm yıkar. Aileni, kendini düşün; İnsan, iki kez mi doğar?
Kâzım SAYMALI
YEŞİLAY HAFTASI
Yeşil temiz bir hilal Yepyeni doğmuş gibi. Ak bir bayrak üstüne Gelip de konmuş gibi. Bu bayrağın vatanı, İnananların kalbi, Yeşilay’ın altında Hepsi kaynaşmış gibi. İçkinin baş düşmanı, Bu Yeşilaycılardır. Savaşları durmadan, Sürüp gider yıllardır.
İ. Hakkı TALAS
KURTULUŞ
Sigaradan tavanları sararmış Cam buğulu, görünmüyor kim varmış. Tutulanlar kurtulmayı ararmış. Kurtulursun Yeşilay’ı dinlersen.
Bıraktın mı eve ekmek parası? Geçer mi hiç bu yuvanın yarası? Sarhoşlardır toplumun yüzkarası. Kurtulursun Yeşilay’ı dinlersen…
İçki birçok felakete yol açar. Bir değil de binler çeşit dert açar. Aklı olan bu zehirden tez kaçar. Kurtulursun Yeşilay’ı dinlersen.
YEŞİLAY
İçki, kumar tutkusu, İnsanları mahveder Yeşilay buna karşı Sürekli savaş eder.
Gönüllü bekçisidir. İnsani değerlerin. Onun mutluluğudur, mutluluğu fertlerin
Yardımcı olmalıyız, Biz bu sosyal kuruma Karakterli bir gençlik, Kazandırır yurduma
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum