Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı başladı

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 23-28 Ocak tarihinde İstanbul Fuar Merkezi ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ticaret Bakan Yardımcısı Ömer Bolat, “Fuarın yeni pazarlara açılmak ve mevcut iş ilişkilerimizi geliştirmek, ihracatımızın artırılması noktasında çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı başladı
23 Ocak 2024 - 13:00
KAYSERİ (1HA) – Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 160’ın üzerinde Kayseri firmasının katılımıyla 23-28 Ocak tarihinde İstanbul Fuar Merkezi ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuar’da Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Valisi Davut Gül, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ayşe Böhürler ve Şaban Çopuroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, OSB Başkanı Mehmet Yalçın, İncesu OSB Başkanı İrfan Püsküllü, KAYMOS Başkanı Hasan Arapoğlu da bulundu. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Fuarın yeni pazarlara açılmak ve mevcut iş ilişkilerimizi geliştirmek, ihracatımızın artırılması noktasında çok faydalı olacağına inanıyorum. Küresel ihracat, küresel ticaret 2023 yılında soluklandı ve yüzde 5,6’lık bir gerileme kaydetti ama bizim ihracatçılarımız durmadı ve bize 2023 yılında 255,8 milyar dolarlık bir mal ihracatı rekoru yaşattı. 2023 yılında hizmet ihracatçılarımız bize 100 milyar dolarlık hizmetler ihracatı ile güzel bir hediye verdiler” dedi. 

İstanbul Valisi Davut Gül ise, “Ticaret Bakanımızın liderliğinde İstanbul’da her hafta birden fazla fuarımız oluyor. İstanbul ticaretin başkenti. Anadolu’da üretilen mobilyalar buraya geliyor. Kayserilileri tebrik ediyorum. Hulusi Akar bakanımızın başkanlığında valisiyle, belediye başkanıyla, milletvekilleriyle, oda başkanlarıyla, sanayicileriyle Kayseri’nin tesadüfen Kayseri olmadığını bir kez daha gösterdiler. Katılımlarıyla burayı şenlendiren bütün sektöre, ev sahipliği yapan başkanlarımıza, hamiliklerinden dolayı bakanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Her 2 fuar merkezinin aklı selim yaklaşımı ve sektörün de olumlu katkısıyla beraber İstanbul’daki iki fuar merkezinde yapılan tek fuar olma özelliği taşıyor bu fuar. 3 bine yakın markamız var. Sektörümüz büyüyor, gelişiyor. 10 milyar dolarlık bir hedefimiz var ve 2024 yılından başlayarak kısa süre içerisinde 2028’e varırken 10 milyar dolarlık hedefimizi de ulaştırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe; “Küresel talebin gerilediği bir dönemde ihracatımızı artıyla kapatmayı başardık. 121 firmamızla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bugün geldiğimiz noktada istikrar başarımızın arkasındaki en temel unsur olduğunu belirtmek istiyorum. Pandeminin tüm dünyayı etkilediği 2020 hariç 6 yıldır ihracatımızda sürekli yükseliş dönemindeyiz. Bu süreçte mobilya sektörümüzde performansı ile ihracatımıza çok büyük katkılar sundu. 2023’te mobilya sektörümüz 8 milyar dolar ihracatımıza değer kattı. Küresel mobilya sektörü 300 milyar dolarlık bir hacme uğraşmış bulunuyor Türkiye bu önemli sektörde yüzde 1,7 pay ile en büyük ihracatçı ülkeler arasında 11’inci sırada yer alıyor. Son 20 yılda mobilya ihracatında 25 basamak yükseltmeyi başardık bu dönemde küresel mobilya ihracatı yüzde 220 artarken Türkiye’nin mobilya ihracatı yüzde 770 oranında arttı” diye konuştu. 

MOSFED Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç de, “Türk mobilya sektörünün iftihar günü, Türk mobilya sektörünün dünyayla buluşma günü. 3 bin markanın ürünlerini sergilediği bu dev organizasyonun 30 bini yabancı olmak üzere 200 binden fazla ziyaretçi ağırlamayı bekliyoruz. Fuarımız, küresel trendlerin buluştuğu, çok sayıda ticari iş birliğinin gerçekleştirildiği ve her yıl bir önceki yıla göre daha iyi organize edilen verimli bir etkinlik olması açısından önem taşıyor. Mobilya sektörü, 12 milyar dolara yakın toplam üretim değerinin 5 milyar dolardan fazlasını ihraç eden 200 ülkede de Türk bayrağını dalgalandıran bir sektördür. Ülkemizdeki ihracat ağırlığı en yüksek sektörlerden bir tanesidir, 50 bin imalatçımızın 20 binden fazlası ihracat yapmaktadır. 2001’de 250 milyon dolar olan ihracatımız 5 milyar doların üzerine çıkmış durumda, ülke içerisindeki ihracat payımız binde 8’den yüzde 2’ye yükseldi. Dünya mobilya ticaretindeki payımız aynı dönemde 6 katına çıkarak binde 3’ten yüzde 1,8’e ulaştı. Dünya mobilya ihracat sıralamamız ise 36’dan 7’ye yükseldi. Her yıl dış ticaret fazlası veren sektörümüz, 2001’den bu yana birikimli fazlamızla 35 milyar dolar Türkiye’ye para kazandırdı. Girişimcilerimizin vizyonlarıyla bu noktaya geldik” şeklinde konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum