Türkiye'de erken seçim olacak mı?

Erken seçim iddiaları Türkiye gündeminde yavaş yavaş yer edinmeye başladı. Bir yandan basın, bir yandan siyasetçiler erken seçimi konuşmaya başladı. Muhalefet kanadında erken seçim olacağına dair söylemler varken hükümet kanadında bu iddialar yalanlanıyor.

Türkiye'de erken seçim olacak mı?
30 Mayıs 2020 - 13:52
GÖNÜL SEFERBERLİĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti kadrolarına yönelik, “Yarından tezi yok, yeni bir gönül seferberliği başlatıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde telefonla ulaşarak, çarşambadan itibaren de bizzat sahaya inerek, milletimize gidecek kendimizi anlatacak, onun da derdini dinleyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönül seferberliği çağrısı da ‘erken seçime hazırlık’ olarak yorumladı.
“YENİ SEÇİM KANUNU”
Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli, Siyasi Partiler Kanunu’nun yeni reformlarla çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Milliyetçi Hareket Partisi, Siyasi Partiler Kanunu'nun gözden geçirilmesini, öte yandan birçok ülkenin ekonomik ve sosyal meseleleri çözüme kavuşturacak tedbirlerin bir an evvel alınması için şu ana kadar yapmış olduğu hazırlıkları da gündeme getirmek suretiyle, bu yükü Cumhur İttifakı çerçevesinde hükümetin önereceği tekliflere tam destek verecektir” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli’nin bu söylemi üzerine muhalefet kanadı ise yasanın çıkarılmasının ardından erken seçim yapılacağını iddia etti.
“SEÇİME ERDOĞAN VE BAHÇELİ KARAR VERİR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise siyasi partiler kanunda yapılacak değişikliğin, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın partilerine toplu milletvekili transferlerinin önüne geçmek için olduğu iddia ediyor. Kılıçdaroğlu, “Seçime gidip gitmeyeceğimize iki kişi karar verir; birisi Erdoğan, ikincisi ortaklığı bozacak veya bozma ihtimali olan Bahçeli. Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmalarının nedeni bir erken seçim olarak yorumlanabilir. Davutoğlu ve Babacan partileri palazlanmadan seçim yapalım diye düşünüyorlar. Seçim Kanunu’nda değişikliği onun için yapıyorlar” dedi.
ERKEN SEÇİM İHTİMALİ
Farklı kanatlardan birçok çevrenin erken seçim iddialarını gündeme getirmesi, kamuoyunda da geniş yankı buldu. Türkiye normal şartlarda 2023 yılında seçime gidecek. Türkiye’nin 2020 yılında erken seçime gitmesi demek hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de parlamentodaki milletvekillerinin görev süresini 3 yıl geriye çekiyor. Seçime karar verecek son mercii tabi ki Cumhurbaşkanlığı makamı. Bu durumda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçimi tercih etmesi zor bir ihtimal olarak görünüyor.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum