TikTok için 'blackout challenge' krizi: Kapanabilir!

Son yılların en çok kullanılan kısa video paylaşım platformu TikTok, büyük bir krizle karşı karşıya geldi. Blackout challenge adlı dayanıklılık meydan okumanın trend olmasının ardından 9 yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetmişti. Aile, TikTok’u dava ettiğini açıkladı.

TikTok için 'blackout challenge' krizi: Kapanabilir!
06 Temmuz 2022 - 11:57
Dünyanın en çok kullanılan sosyal paylaşım platformlarından biri olan TikTok’ta krizler bitmiyor. Geçtiğimiz yıllarda birçok skandal olayla gündeme gelen TikTok, bu kez 9 yaşındaki bir çocuğun meydan okuma sonrasında hayatını kaybettiği iddiası ile gündeme gelmişti.

Blackout challenge adlı meydan okumada, insanlar birbirilerine karşı dayanıklılık konusunda meydan okuyarak çektikleri videoları TikTok’ta paylaşıyordu. ABD'de 12 yaşındaki bir erkek çocuğu TikTok'taki 'Blackout Challenge' adıyla bilinen dayanıklılık meydan okuması sonucu nefessiz kalarak, bilincini kaybetti. Joshua'ın kendisini bulan ikiz kardeşi, 22 Mart'ta banyo zemininde kardeşini kendinden geçmiş halde bulduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ocak ayında da benzer bir olay yaşanmıştı. İtalya'nın Palermo kentinde video paylaşım ağı TikTok'ta "blackout challange" adlı nefessiz kalma meydan okumasına katıldığı belirtilen 10 yaşındaki kız çocuğu yetkilileri harekete geçirmişti.

TikTok’ta ‘blackout challenge’ krizi yaşanıyor

Popüler kısa video uygulaması TikTok’taki challenge’lar yüzünden bir kişi daha hayatını kaybetti. 9 yaşındaki Arriani Jaileen Arroyo’nun video çekerken kendini boğarak öldürdüğü iddia edildi. Baba Heriberto Arroyo, odaya girdiğinde çocuğun hareketsiz olduğunu ve TikTok videosu çektiğini bildirdi.

TikTok’a açılan son davada, bazı kuralların göz ardı edildiği söylendi. Örneğin, yasalar gereği 13 yaşın altındaki kişilerin TikTok kullanması yasak. Fakat son zamanlarda yaşanan ölümlerin tamamındaki çocuklar 13 yaşından küçüktü.

Ayrıca platform algoritmasının ‘blackout challenge’ videolarını kasıtlı olarak ön plana çıkardığını söyleyen aile, çocuklarının bu challenge’ı denerken hayatını kaybettiğine inanıyor. Dava dosyasında şu ifadelere yer verildi:

TikTok, Blackout Challenge videolarının özellikle küratörlüğünü yaptı ve bilincini kaybedene kadar kendilerini boğan kullanıcıların yer aldığı videoların küçük çocuklar için uygun olduğunu belirledi.

Dava dosyasına göre TikTok, genç kullanıcıları sosyal medya kullanmaya ve dikkatlerini daha fazla çekebilecek şekilde tasarlanmış videolar izlemeye yönlendiriyor. 9 yaşındaki kızın babası, TikTok’un aile odaklı bir sosyal medya uygulaması olarak lanse edildiğini, gerçekte ise tam tersi olduğunu söyledi.

Trajik bir olay olmasına rağmen, bu, TikTok videosu çekerken ölen ilk çocuk değil. Daha önce yine ‘blackout challenge’ yapmaya çalışırken kendini boğan 13 yaşın altında çocuklar olduğunu görmüştük. Bu çocuklar için de ayrı davalar açıldığını hatırlatalım.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum