Tıbbi Onkoloji Uzmanı Fırat, "3 ay içerisinde yüzde 10'dan fazla kilo kaybı kanser uyarısı olabilir"

Kayseri Şehir Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Sedat Tarık Fırat, aşırı kilo kaybının kanser belirtisi olabileceğini ve kişinin tedbirli olması gerektiğini söyleyerek, “Çoğu kanser kilo kaybına yol açabiliyor. Anormal bir kilo kaybı varsa dikkatli olmak gerekiyor. 3 ay içerisinde yüzde 10’dan fazla bir kilo kaybı varsa bu bizim için uyarı olmalıdır. Hasta 90 kilo ise 3 ay içerisinde istemsiz şekilde 10 kilo verdim gibi bir durum varsa dikkatli olmalıdır. Diyet bu konunun dışındadır. İştahım az, kilo verdim gibi bir durum varsa uyarıdır” dedi.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Fırat, "3 ay içerisinde yüzde 10'dan fazla kilo kaybı kanser uyarısı olabilir"
22 Şubat 2024 - 21:22
KAYSERİ (1HA-ÖZEL) - Kayseri Şehir Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Dr. Sedat Tarık Fırat, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Sağlık Olsun’ programına katılarak moderatör Bilgenur Ülger’in sorularını yanıtladı. Fırat, kanser türlerinden bahsederek aşırı kilo kaybının belirti olabileceğini ifade etti. Fırat, “200’den fazla kanser çeşidi var. Her doku veya organda kanser oluşabilir. En sık kanserlerden bahsettiğimizde erkeklerde; prostat, akciğer ve kalın bağırsak kanseri kadınlarda; akciğer, meme ve kalın bağırsak kanserini sıklıkla görürüz. Biraz kendimizle ilgili uyanık olmak lazım, kanser öncesinde çeşitli semptomlar verebilir. Örneğin bir kadın için; 20 yaşından sonra meme muayenesini kendisi yapabilmeli, memede herhangi bir renk değişikliği, ele gelen sertlik, meme ucunda akıntı durumunda bir kadın uyanık olmalı. Diğer kanserler için sigara içen bir birey için anormal derecede kilo kaybı, halsizlik, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleri varsa dikkatli olmak lazım. Çoğu kanser kilo kaybına yol açabiliyor. Anormal bir kilo kaybı varsa dikkatli olmak gerekiyor. Lenfoma dediğimiz lenf kanserinde koltuk altında, boyunda şişlik meydana gelebilir. Dışkılama değişiklikleri çok önemli ve uzun süre kabızlık problemi varsa bu konuda da dikkatli olmak gerekir. 
3 ay içerisinde yüzde 10’dan fazla bir kilo kaybı varsa bu bizim için uyarı olmalıdır. Hasta 90 kilo ise 3 ay içerisinde istemsiz şekilde 10 kilo verdim gibi bir durum varsa dikkatli olmalıdır. Diyet bu konunun dışındadır. İştahım az, kilo verdim gibi bir durum varsa uyarıdır. Lenf bezleri daha çok boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindedir. Buradaki şişlikleri kişi hissedebilir” diye konuştu.

1,2 ve 3. evre kanserlerden kurtulma olasılığının yüksek olduğunu ancak 4. Evrede ihtimalin azaldığını dile getiren Fırat, “İleri evrede yakalandıysak kanserden tamamen kurtulma olasılığımız azalıyor ancak yine de şansımız 0 değil olabildiğince erken evrede saptamak gerekir. Evre 1-2 kanserlerde tamamen kurtulmak mümkün. Evre 3’te de yine şansımız var ama evre 4’e geçtiğimiz zaman bu ihtimalimiz azalıyor” ifadelerini kullandı. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum