Tarımsal girdi fiyat endeksi rekor tazeledi

Yurt içinde çiftçinin tarım yapabilmek için ihtiyaç duyduğu ürünlerdeki girdi maliyeti bir yılda %105 oranında rekor artış gösterdi.

Tarımsal girdi fiyat endeksi rekor tazeledi
23 Mayıs 2022 - 11:22
TÜİK’in aylık olarak hazırladığı rapora göre tarımsal girdi fiyat endeksi son bir ayda %15,16 oranında artarken geçen yılın Mayıs ayına göre ise %105,70 oranında artış gösterdi. Maliyetlerdeki yıllık artış bugüne kadar görülen en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

Hesaplama yapılan ana gruplarda bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %56,43, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %113,89 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar %228,20 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %175,39 ile enerji ve yağlar oldu.

Tarım sektöründe maliyetlerin böylesi rekor yükseliş göstermesinde dolar kurundaki yükseliş ve petrolün küresel piyasalarda yükselmesi ile mazot fiyatlarında %200’ü aşan yükselişler etkili olurken Rusya – Ukrayna savaşı gübre başta olmak üzere birçok ürünüm ithalatını da zorluyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum