Kurban derisi nereye bağışlanır, nasıl değerlendirilir, satılır mı?

Kurban Bayramı’nda kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşların en çok merak ederek araştırdıkları konulardan biri de derilerin nereye bağışlandığı. Kurbanlık hayvan kesildikten sonra geriye kalan derinin de değerlendirilmesi gerekiyor. Peki, kurban derisi nereye bağışlanmalı, ne yapılır, nasıl verilir, fiyatı ne kadar, kaç TL?

Kurban derisi nereye bağışlanır, nasıl değerlendirilir, satılır mı?
10 Temmuz 2022 - 01:27
Kurban Bayramı’nda İslam dünyası, kurban kesme ibadetlerini yerine getirdiği bayram olarak biliniyor. Müslümanlar, dinin gereklerinden biri olan Kurban Bayramı’nı en uygun şekilde idrak etmenin çabası içerisinde yer alıyor. Dinen akıl sağlığı yerinde olan, büluğa çağına ermiş, zengin sayılabilecek kadar mal sahibi olan ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.

Bu ibadette kurbanlık hayvanlar seçilerek kesilir ve ibadet yerine getirilir. Ancak her bayram olduğu gibi bu bayram da deri konusu bazı insanların araştırdığı konulardan biri oluyor. Kurbanlık hayvanların derilerinin ne yapılacağı ve nereye bağışlanması gerektiği bu konuda araştırma konularından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda Diyanet’in ne gibi bir fetvası olduğu da insanların araştırdığı konulardan biri. İşte merakla araştırılan kurbanlık deriler hakkında diyanetin açıklaması.

KURBAN DERİSİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Diyanet bilgisinde, kurban derisiyle ilgili şu açıklamalar yer alıyor;

Kurbanın derisi, bir fakire veya hayır kurumuna verilmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), veda haccında Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerinin başında durmasını ve bunların derileri ile sırtlarındaki çullarını sadaka olarak vermesini, kasap ücreti olarak bunlardan bir şey vermemesini emretmiştir (Müslim, Hac, 348; Buhârî, Hac, 120, 121; Ebû Dâvûd, Menâsik, 21). Buna göre kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi veya bakımı için ücret olarak verilmesi caiz değildir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 203). Derinin satılması hâlinde bedelinin yoksullara verilmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 165).
Ancak kurbanın derisi, bir yoksula veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi, evde namazlık, kalbur ve benzeri ev eşyası yapılarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâi‘, V, 81; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 164).

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum