Koyun eti neden kokar? Kokmaması için yapılması gerekenler

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle çoğu kişinin aklına koyun eti neden kokar? Koyun eti kokmaması için ne yapmalı? Koyun etini nasıl pişirmeli? gibi sorular gelmektedir. Koyun etinin kokusu nasıl giderilir? Gelin birlikte koyun eti neden kokuyor ve kokmaması için evde ne yapılmalı görelim.

Koyun eti neden kokar? Kokmaması için yapılması gerekenler
24 Mayıs 2022 - 15:20
Koyun eti halk arasında en çok tercih edilen et çeşidinden birisidir. Özellikle Anadolu mutfağında önemli bir yerdedir. Yumuşak kıvamının yanı sıra herkes tarafından öngörülen kendine has bir kokusu vardır. Lezzetli olmasına rağmen kokusu nedeniyle tercih edilmiyor. Pişirildikten sonra tüm evi saran kokusu çoğu kişinin koyun etini tercih etmemesine neden oluyor. Peki koyun etinin kokusu nasıl giderilir?

Koyun eti kokusunun nedenleri arasında aslında koyunun yediği yemlerle alakalıdır. Otlatılan koyun eti daha az kokar. Örneğin İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen koyun ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen koyun aynı değildir.

Koyun eti kokusunu gidermek için eti pişirirken içine defne yaprağı, kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Pişirirken içine havuç, soğan, sarımsak eklenmesi de kokuyu giderebilir.

Baharatlardan da nane kimyon kekik eklenmesi kokuyu yok etmesine yardımcı olacaktır. Koyun eti kokusunu giderecek en önemli yöntemlerden birisi de koyun etinin düdüklü tencerede pişirmek olacaktır.

Öncesinde marine edilirse koku nerdeyse tamamen ortadan kalkacaktır. Eti marine etmek ete güzel bir lezzet ve aroma verecektir.

Koyun eti nasıl marine edilir?

Öncelikle pişireceğimiz etimizi kemiğinden ayıralım.

Bir kabın içine 2 diş sarımsak, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 su bardağı süt ekleyin. (Evde süt yoksa yoğurt kullanılabilir.)

Üstüne karabiber ve kekik ekleyin.

Etimizi sosun içine batıralım ve 1 gün buzdolabında bekletelim.

Yukarda saydığımız yöntemlerin dışında eğer koyun eti kokusu evininizi sardıysa artık yapılabilecek şeyler şunlardır:

Evinizi havalandırın ve küçük bir tencereye bir çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay bardağı su koyalım.Kısık ateşte ısınan su ile eviniz tertemiz kokacaktır.

Dolaba sinen et kokusu için bir kaba elma sirkesi ilave delim ve dolabı kapatalım.Koku gidecektir.

Dolaba koyacağımız  1 çay bardağı süt aynı şekilde kokuyu yok edecektir.

Et yemeğini pişirirken bir tencereye sirke suyu koymak da kokuyu maskeleyecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum