Kobe Bryant'ın ölüm nedeni künt travması, Künt travması nedir, neden olur?

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ünlü basketbolcu Kobe Bryant’ın ölüm nedeni belli oldu. Kobe Bryant’ın ‘künt travması’ sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Peki, künt travması neden olur, künt travması nedir? İşte yanıtı…

Kobe Bryant'ın ölüm nedeni künt travması, Künt travması nedir, neden olur?
05 Şubat 2020 - 15:04
Efsane basketbol yıldızı Kobe Bryant, geçtiğimiz günlerde talihsiz bir helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmişti. Kobe Bryant’ın ölüm nedeninin ise künt travması olduğu belirlendi. Kobe Bryant’ın ölüm nedeni açıklandıktan sonra, künt travmasının ne olduğu da merak konusu oldu. Künt travması nedir, neden olur gibi sorular internette sıkça araştırılmaya başlandı. İşte detaylar…
Künt travması nedir?
Travma gelişmiş ülkelerde önde gelen ölüm sebeplerinden birisidir. Travma, yapısal değişiklik ve fizyolojik bozukluklarla karakterize, mekanik, termal, elektrik ve kimyasal enerjilerle oluşan veya oksijen ve ısı gibi yaşamın temel unsurlarının yokluğuna bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmalardır.
Kobe Bryant kimdir?
Bu karmaşık yaralanma mekanizmalarının anlaşılması ve acil olarak tanı ve tedavinin sağlanabilmesi için, travmanın oluş mekanizmalarının ve etkilerinin tanımlanmasın gerekmektedir.
Künt travma kısaca künt bir nesneden veya uygulanan diğer saldırıların neden olduğu fiziksel hasar olarak tanımlanabilir.
Kuvvet travması olarak da adlandırılan künt travma, yüksek hız etkisinden de kaynaklanabilir. Künt travmada derinin bütünlüğü bozulmadan alttaki organlarda çeşitli derecelerde yaralanmalar olur.
Künt travma, kontüzyonlar, sıyrıklar, laserasyonlar ve / veya kemik kırıkları gibi daha spesifik tipler geliştiren ilk travmadır. Künt travmalarda hastalarda gücün direkt yayılımıyla kompresyon tipi yaralanma olur.
Yüksekten düşmeler künt yaralanmaya örnektir. Yaralanmanın derecesi; mesafeyle ve yere çarpma hızıyla orantılıdır. İlginç olan yüksekten düşen hastalarda intraabdominal yaralanmalar çok yaygın değildir. Genelde içi boş visseral organ rüptürü görülür ve bu hiçbir zaman hipotansiyon yapmaz. Bununla birlikte retroperitoneal yaralanmalar oldukça yaygındır. Çünkü genellikle aksiyal iskelet yanında yüksek geçiş gücü görülür.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum