Kayseri Sanatçılar Sokağı'nda geleneksel kilim dokumacılığı yaşatılıyor

Küçük yaşlarında dokuma tezgâhlarını çözerek ve çözdüğü tezgâhları da dokumacı kadınların yanlarında yaparak  bu sanatı öğrendiğini belirten ve ilmek ilmek dokunan bir emek işi olduğuna dikkat çeken sanatçı İlker Karşılar, “Halıların, kilimlerin desenleri ve motifleri; bir duyguyu, mesajı yansıtmaktadır ve kilim üzerindeki desene baktığımızda vermek istediği mesajı anlayabiliyoruz. Verilmek istenen mesajın motifi gönülden çizilir. Gönülden dokumak derler buna; geçmişten, annelerimizden gelen bir şeydir ve dokumacılık; el emeği olan ve ilmek ilmek dokunan bir sanattır” dedi. ​​​​​​​

Kayseri Sanatçılar Sokağı'nda geleneksel kilim dokumacılığı yaşatılıyor
19 Ağustos 2023 - 14:53
KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- Yaz sezonunun devam etmesiyle birlikte özellikle turistlerin, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının seyahatleri ve tatillerinin hız kesmeden devam etmesinin yanı sıra turist ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların bu tatil-seyahat süreçlerine dair bir anı, hatıra bırakmak adına hediyelik eşya ve aksesuarlara olan yoğun ilgisi sürüyor. Bu bağlamda Tarihi Kayseri Kalesi’nin güneyinde bulunan Sanatçılar Sokağı, el işi kilim severlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor. 9 yaşından beri dokuma tezgâhlarını çözerek, çözdüğü tezgâhları da dokumacı kadınlara götürüp yanlarında yaparak bu sanatı öğrendiğini belirten sanatçı İlker Karşılar, “Kilim dokumacılığı dünyaca ünlü bir sanatımızdır, özellikle Kayseri Bünyan-Yahyalı, Kocaeli Hereke dokumacılığı ülkemizce de en bilinenleridir. Halıların, kilimlerin desenleri ve motifleri; bir duyguyu, mesajı yansıtmaktadır ve kilim üzerindeki desene baktığımızda vermek istediği mesajı anlayabiliyoruz. Verilmek istenen mesajın motifi gönülden çizilir. Gönülden dokumak derler buna; geçmişten, annelerimizden gelen bir şeydir. Ayrıca bu sanatı 9 yaşımdan beri yapmaktayım, kilim-halı dokumayı tezgâhlardaki iplikleri söküp, kilimci hanımlara götürüp onların yanında yaparak, onları izleyerek öğrendim” dedi.



‘DOKUMACILIK, İLMEK İLMEK DOKUNAN BİR SANATTIR’

Kilim dokumacılığının unutulmaya, kaybolmaya yüz tutmuş bir sanat olduğunu ve şu anda dokumacılığa dair bir ilgisizlik olduğunu iddia eden Karşılar, “Şu anda kilim dokumacılığı, unutulmaya, kaybolmaya yüz tutmuş sanatlardan bir tanesi. Şu anda büyük bir ilgisizlik yaşıyoruz, dokumacılık; el emeği olan ve ilmek ilmek dokunan bir sanat. Bugünlerde çok büyük değersizlik yaşıyoruz.  Yeniden üretilmediklerinden dolayı şu ipliklerle son dokumalarımızı yapıp satıyoruz, çok fazla teşvik alamıyoruz. Ancak sanatımızı halen yaşatmaya devam ediyoruz, ziyaretçilerin isteklerine göre de halı-kilim dokuyabiliyoruz. Yerimiz; Kayseri’nin merkezi noktasında, Sanatçılar Sokağı’nda, herkesin ulaşabileceği bir noktadayız. Herkesi sokağımıza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum