Kayseri lezzetleri cep yakıyor: Pastırma, sucuk ve mantıda fiyat artışı

Kayseri’nin 3 meşhur lezzeti pastırma, sucuk ve mantının sofraya gelişi cep yakıyor. Esnaf Seyfettin Gürbüz, en iyi pastırmanın kilosunun bin 40 lira olduğunu ifade ederken bir dilim pastırmanın da 10 liraya yükseldiğini ifade etti.

Kayseri lezzetleri cep yakıyor: Pastırma, sucuk ve mantıda fiyat artışı
08 Ekim 2023 - 16:01
KAYSERİ (1HA-ÖZEL) – Kayseri’nin meşhur lezzetleri arasında pastırma, sucuk ve mantı yer alıyor. Artan maliyetler sebebiyle de birçok sektörde fiyat artışı yaşanıyor. 3 meşhur lezzetin de fiyatlarında artış yaşanırken 1 dilim pastırma 10 lira oldu.

‘GURBETÇİLERİN GELİŞİ KATKI SAĞLIYOR’

Yaz sezonunda yurtdışında yaşayan vatandaşların memleketine dönemsiyle ülkeye dövizin girdiğini ve bunun da esnafa katkı sağladığını söyleyen Seyfettin Gürbüz, “Piyasada; yarım kilo ürün isteyen şimdi 300 gram alıyor, aradaki fark bu. Onun dışında işlerimizde düşüş yok. Gurbetçilerin bayağı faydası oluyor. Sonuçta Euroyla geliyorlar; geldikten sonra alışveriş yaptıkları zaman bize etkisi oluyor, daha doğrusu küçük esnaflara bayağı katkısı oluyor. Neden dersek; euro, dolar hep yüksekleri gördüğü için biz de onlardan görüyoruz” dedi.

‘MÜŞTERİ 1 KİLOGRAM ALACAĞINA YARIM KİLOGRAM ALIYOR’

Müşterilerin alım gücünün etkilendiğini dile getiren esnaf Seyfettin Gürbüz, “Yarım kilo mantının fiyatı 110 lira, en iyi pastırmanın kilosu bin 40 lira, sucuğun iyisi 560 lira. Şu an bir dilim pastırmanın fiyatı ise 10 lira. Zamlar bizi şöyle etkiliyor; müşteri bir kilo alacağına yarım kilo alıyor. Yani bizim zaten kar oranımız düşmüyor ama neyden düşüyor; Sürümden düşüyoruz. Pastırma sonuçta zahmetli bir iş, et sanmasınlar. Yani bir işlemi nereden baksan 21 gün sürüyor. Burada işçilik var, işçilik olduğu için pastırma pahalıdır. Yani 600 kiloluk hayvanda yaklaşık 50 kilo çıkıyor ya da çıkmıyor. Bu yüzden fiyat yüksek” ifadelerini kullandı. 

‘ÜRÜNLERİ DERİN DONDURUCUDA SAKLASINLAR’

Pastırma ve sucuğun sebzelik kısmında değil derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini ve bu durumda 1 yıl sonra da tüketilebileceğini belirten Esnaf Seyfettin Gürbüz, “Pastırmayı doğruyoruz, doğradıktan sonra kesinlikle sebzelik kısmına koymuyoruz. Direkt derin dondurucuya koymaları gerekiyor. Sucuğu da aynı şekilde derin dondurucuda saklıyoruz. Yani buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya koyacaklar ve sucuğa da 2-3 yemek kaşığı kadar su koysunlar. Yağ falan kesinlikle koymasınlar. Derin dondurucuya attıktan sonra bir yıl sonra çıkarsın yesin, bir şey olmaz. Pastırmaya da sucuğa da derin dondurucuya attıktan sonra 1 yıl dursun bir şey olmaz” şeklinde konuştu. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum