Kayseri Ağırnas yeraltı şehri nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar?

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi’nde bulunan yer altı şehir, görenleri hayretlere düşürüyor. Tıpkı Derinkuyu’da yer alan yeraltı şehri gibi gizemini koruyan Ağırnas Yeraltı Şehri hakkında merak edilen detaylar haberimizde. Ağırnas Yeraltı şehrine nasıl gidilir, giriş ücretli mi, kaç metre derinliği var, büyüklüğü ne kadar?

Kayseri Ağırnas yeraltı şehri nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar?
10 Eylül 2022 - 12:46
Osmanlı Devleti’nin büyük mimarı Mimar Sinan’ın da doğduğu bölge olan Ağırnas, Kayseri’ye değer katan bir yer olarak dikkat çekiyor. İçerisinde doğal yapıların yer aldığı aynı zamanda yeşille iç içe olan bölge, ziyaretçilerin de uğrak noktalarından biri.

Mimar Sinan’ın ilhan kaynaklarının başında gelen bu bölge, Kayseri’nin Melikgazi ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Eskiden belediye olan Ağırnas, şimdilerde ise mahalle statüsünde. Bu bölgeyi gezmek ve keşfetmek isteyenler için hazırladığımız içeriğimizde, özellikle Ağırnas yeraltı şehri hakkında birçok bilgiye sahip olacaksınız.

Ağırnas Yeraltı Şehri nerede?

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yer alan Ağırnas Mahallesi’ndedir. Aşağı Pınar mevkiinde bulunan Ağırnas Yeraltı Şehri’nin bazı bölümlerinin milattan önce yapıldığı ve daha sonraki yıllarda ise ilaveler yapıldığı tahmin edilmektedir.

Öte yandan, niş ve resimlerden anlaşıldığı üzere M.S 1-13. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Son yıllarda büyük bir titizlikle temizlenerek turizme açılan yer altı şehri, Kayseri’ye giden yerli ve yabancı ziyaretçilerinin büyük ilgisini çekmektedir.



Ağırnas Yeraltı Şehri’ne nasıl gidilir?

Ağırnas Yeraltı Şehri ile Kayseri şehir merkezi arası mesafe yaklaşık 25 kilometredir ve ortalama yarım saat sürmektedir. Bu tarihi mekana Sivas Bulvarı üzerinden gidilebilir.

Ağırnas Yeraltı Şehir hakkında

Ağırnas’ın girişinde, doğu yamaçta yer alan ve 6 yıldır turizme açık olan bu yapının ilk detaylı ölçümü ve haritalanması tarafımızdan gerçekleştirildi.

Ağırnas’ın 200 m kadar güneyinde yer alan kayalık bir sırta oyularak inşa edilmiş olan Ağırnas Yeraltı Şehri, girişinde yer alan ufak kilisesi, erzak depoları, taş kapıları ve yaşam yerleri ile birlikte tipik bir Kapadokya tarzı savunma yapısı mimarisine sahiptir. Kiliseden hemen ardındaki tünellerde gözlenen taş kapılar, kilisenin normal zamanlarda da kullanıldığını ispatlamaktadır.



Kilisenin doğusundan ulaşılan 24 m uzunluğa ve yer yer 4 m genişliğe sahip büyük salon oldukça etkileyici bir işçiliğe sahiptir. Salonun kuzeydoğusunda bulunan bir diğer giriş iptal edilmiştir ama girişi savunmaya yarayan taş kapı yerinde durmaktadır. Salonun güneydoğusuna doğru 60 m devam eden ana tünelde toplam 11 adet yaşam yeri /depo odası mevcuttur.

Bu odaların tümü, bilinen diğer Kapadokya yeraltı şehri örnekleriyle karşılaştırılamayacak ölçüde büyük ve ferahtır. Tünelin hemen hemen orta kısmında yer alan ve dışarıya açılan bir başka kapı bugün taşla örülerek iptal edilmiştir.

Bu girişten 5 m içeride girişi savunmaya yarayan taş kapı bugün mevcut değilse de, bu kapının bulunduğu operasyon odası belirgindir. Yeraltı şehrinin güneydoğusunda, en son kısımda bir başka giriş/çıkış noktası ve taş kapı daha mevcuttur.

Ağırnas Yeraltı Şehri giriş ücretli mi?

Ağırnas Yeraltı Şehri'ni ziyaret etmek ücretsizdir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum