İkinci el bilgisayar veya donanım parçası alırken makul fiyatlar sizi yanıltmasın

Sıfır bilgisayar ve donanım parçalarındaki fiyat artışları, ikinci el bilgisayar ve bilgisayar donanımlarındaki satışları artırdı. İkinci el cihaz satın alırken uygun fiyatlı cihazların, donanımların yanıltıcı olabileceğini söyleyen Esnaf Ender Çavuş, “İkinci el cihaz satın alırken fiyatından ziyade öncelikle içinin açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir.

İkinci el bilgisayar veya donanım parçası alırken makul fiyatlar sizi yanıltmasın
19 Kasım 2023 - 13:35
KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- Düşük fiyata satılan ikinci el cihazlarda dolandırıcılık vakaları sıkça görülmektedir. Öncelikle cihazın güvenlik etiketleri söküldüyse herhangi bir tamir işlemi görmüş, parçası değiştirilmiş olabilir. Özellikle ekran kartlarında FurMark uygulaması üzerinden ısı değerlerine bakılmalı, bütün görüntü girişleri tek tek kontrol edilip çalıştığı teyitlenmeli ve en önemlisi; cihazın garantisi bitse dahi kutusu, garanti belgesi ve kullanım kılavuzu eksiksiz olmalıdır. İkinci elde cihaz alırken riskleri en aza indirgeyecek şekilde bu hususlar üzerinde durulmalıdır” dedi.

Mevcut vergilendirmeler, döviz ve enflasyon sebebiyle sıfır bilgisayarlar ve donanım parçaları fiyatlarında son zamanların en büyük artışları gözlemlendi. Sıfır cihaz piyasasındaki yüksek fiyatlar, ikinci el bilgisayar ve donanım parçalarına olan rağbeti artırdı. Sıfır bilgisayar ve donanım parçalarındaki fiyat artışının döviz ve vergilendirmelerle doğru orantılı olduğunu söyleyen esnaf Ender Çavuş, “Sıfır donanımlardaki yüksek fiyatlar sebebiyle ikinci ele olan rağbet arttı. Bu fiyat artışlarından en çok da ikinci el oyun bilgisayarları etkilendi. Oyuncu bilgisayarlarının bu denli fiyatının artması da ekran kartı ve disklerin fiyatı en çok artan parçalar olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca ekran kartı fiyatlarının artışında global çip krizinin de etkisi oldu” dedi.

‘İKİNCİ ELDE DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR SATIŞLARI ARTTI’

İkinci el bilgisayarlarda masaüstüne nazaran dizüstü bilgisayarlardaki satışların daha fazla olduğunu söyleyen Çavuş, “Ortalama bir ikinci el dizüstü bilgisayara ödeyeceği ücret 3 bin liradan başlamaktadır. Orta-üst segment cihazlar da 15 bin liralardan satılmaktadır, tabii istenilen donanım sınıfı doğrultusunda fiyat daha da artacaktır. Ancak ev kullanıcıları için, basit ofis işlemleri ve gündelik kullanım için 3 bin ile 5 bin lira arasındaki cihazlar işlev görecektir. Profesyonel seviyedeki ikinci el dizüstü bilgisayarlar ise 10 ile 15 bin liradan başlamaktadır. Dizüstü bilgisayarlardaki fiyatlar, mühendislik ve işçilikten ötürü masaüstüne göre daha yüksektir. Oyun oynamak ve iş programları kullanmak amacıyla alınacak ikinci el ideal bir masaüstü bilgisayar 8 bin ile 20 bin lira arasındadır şeklinde konuştu.

‘ALINACAK CİHAZIN KUTU İÇERİĞİ TAM OLMALIDIR’

Esnaf Ender Çavuş, özellikle ikinci el ekran kartı satın alırken düşük fiyata aldanılıp da direkt satın alınmaması gerektiğini söyleyen ve tüketicileri bu konuda uyardı. Çavuş; ikinci el ekran kartlarında fiyatın ikinci planda olduğunu ve alınacak kartın çeşitli testlere tabii tutulmasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Ekran kartının fiyatından ziyade nerede kullanıldığına çok dikkat edilmelidir. Çünkü kripto para madenciliğinde kullanılan birçok ekran kartı ikinci el piyasasında satılmakta, bu kartlardan ötürü birçok sıkıntılar da yaşadık. Bir ekran kartının kripto para madenciliğinde kullanıldığının en büyük göstergesi, kartın yük altında çok fazla ısınmasıdır. Bir ekran kartı satın alırken ısı değerlerinin net bir şekilde teyit edilebilmesi için FurMark uygulaması üzerinden stres testi yaptırmalıyız, ekran kartının garantisi bittiyse iç kısmı açılıp kapasitörlerinde, kompanentlerinde veya belleklerinde herhangi bir hasar oluştuğuna dair kontroller yapılmalı, cihazın hiç açılmadığı iddia ediliyorsa kartın arka plakasındaki güvenlik etiketinin sökülüp sökülmediğine bakılmalıdır.  Ekran kartının özellikle bütün görüntü girişlerinin (HDMI, VGA, DVI, DP gibi girişler mevcuttur, cihaz modeline göre değişmektedir) görüntüyü monitöre sıkıntısız bir şekilde aktardığına dair görüntü testleri yapılmalıdır ve en önemlisi de; alınacak cihazın garanti belgesinin, kitapçığının ve ürün kutusunun olmasına da dikkat edilmelidir” diye konuştu.
İkinci el dizüstü bilgisayarlarda da cihazın içinin açılıp açılmadığının kontrol edilmesine dikkat çeken ve cihazın tamir işlemi görüp görmediğinin nasıl anlaşıldığı hakkında bilgilerini paylaşan Çavuş, “İkinci el dizüstü bilgisayar alırken de benzer testlere tabii tutmak gerekir, içinin açılıp açılmadığı çok önemlidir. İçi açılmış dizüstü bilgisayarlarda genellikle vidalarında ve vida girişlerinde izler bulunabilir. Güvenlik etiketleri aynı şekilde sökülmüş olabilir. İçi açılmış cihazlarda anakart işlem görmüş olabilir, diskleri değiştirilmiş, panel değişimi yapılmış olabilir. Bu yüzden ikinci el bilgisayarlarda ve donanım parçalarında fazlasıyla dolandırıcılık vakaları yaşanıyor, bu yüzden çok dikkat edilmelidir. Alınacak ikinci el cihazın çalıntı olup olmadığını da içerisinde herhangi bir kullanıcıya ait bilgiler olup olmadığından ve cihaz açılışından PIN veya şifre bulunmadığından t eyit edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Esnaf Ender Çavuş; sıfır veya ikinci el fark etmeksizin  alınan bilgisayarlarda yılda bir kez fan temizliği yapılmasını, ekran kartı ve işlemci üzerindeki termal macunların yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu sayede bilgisayarın ısı değerlerinin düşmesiyle birlikte tam verim ve performans alınacağını ifade etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum