Deprem anında neler yapılır, deprem çantasında bulunması gereken malzemeler nelerdir?

Manisa’nın Akhisar ilçesi merkez üssü olan artçı depremler Türkiye’nin gündemine oturdu. Manisa’nın haricinde İstanbul, İzmir, Bursa ve Aydın’da da hissedilen depremin ardından akıllara gelen sorular deprem anında ne yapmalıyız, deprem çantasında neler bulundurulmalı oldu. İşte bu soruların yanıtı…

Deprem anında neler yapılır, deprem çantasında bulunması gereken malzemeler nelerdir?
22 Ocak 2020 - 23:44
Manisa’nın Akhisar ilçesinde merkez üssü olan deprem, Marmara ve Ege bölgesinde birkaç ilde de hissedildi. İstanbul, İzmir, Aydın ve Bursa’da da hissedilen depremin ardından vatandaşlar deprem anında yapılması gerekenler ve deprem çantasında bulunması gereken malzemeleri internet üzerinde araştırmaya başladı. Deprem anında neler yapılmalıdır? Deprem çantasında hangi malzemeler bulunmalıdır?
Türkiye'nin birçok yerinde günlük olarak birbiri ardına depremler meydana gelmeye devam ediyor. 4 büyüklüğünün üzerindeki depremler ise panik yaratıyor. Bugün İstanbul depreminin ardından yine aynı sorular akıllara geldi. Peki Deprem anında neler yapılmalı? Deprem çantasında neler bulunmalı? İşte deprem sırasında ve sonrasında neler yapmamız gerektiğiyle ilgili içeriğimizin ayrıntıları...
Deprem çantasında neler bulunmalı? Deprem sırasında ve sonrasında ne yapmalıyız? İşte depremden korunma yöntemleri
Manisa'da bugün 5.4 büyüklüğünde meydana gelen ve korkutan bir deprem daha meydana geldi Büyük korku yaratan bu deprem sonrası vatandaşlar "Deprem anında ne yapmalıyız" sorusunun cevabını aramaya başladı. İşte AFAD'ın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre deprem anında yapılması gerekenler ve deprem çantımızın içinde bulundurmak zorunda olduğumuz araç gereçler...
DEPREM SIRASINDA NASIL DAVRANMALIYIZ?
- Deprem anında; cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.
- Bina dışında açık alandaysanız; Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.
- Karayolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğunuz yer güvenli ise (bina, ağaç, direkler yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durmalısınız.
 DEPREM SONRASI NELER YAPMALIYIZ?
- Deprem sonrası; sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin.
- Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, hemen binayı terk edin.
- Sarsıntı bittikten sonra afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma bölgesine gidin.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.
- Deniz kenarındaysanız tsunami tehlikesine karşı sahilden uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın.
- Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın.
- Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.
DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
GIDA
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİ
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
GİYECEKLER
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
SU
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
HİJYEN MALZEMELER
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
DİĞER MALZEMELER
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
Kaynak: Milliyet
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum