Dana veremi nedir, nasıl bulaşır? Kırmızı ette dana veremi mi var?

Kurban Bayramı’na az bir zaman kala dana veremi hakkında çıkan haberler, insanları endişelendirmeye başladı. Verem olarak bilinen tüberkülozun, kırmızı etten insana geçebileceği haberlerinin yayılması üzerine araştırmalar da yoğunlaştı. Peki, dana veremi nedir, dana vereminin belirtileri nelerdir? Dana veremi sonuçları nedir? Dana veremi ölümcül mü?

Dana veremi nedir, nasıl bulaşır? Kırmızı ette dana veremi mi var?
23 Mayıs 2022 - 12:31
Ramazan Bayramı’nın bitmesi ve Kurban Bayramı hareketliliğinin başlaması ile birlikte, son zamanlarda dana veremi olarak bilinen tüberkülozun arttığı iddiaları yaygınlaşmaya başladı. Çıkan haberlerin de çoğalması ile birlikte, konu internet ortamında ve sosyal medyada sıkça araştırılmaya başladı.

Dana vereminin kırmızı etten insana geçtiği ve dokunulan organın dahi kaybedilme riskinin olabileceği konuşuluyor. İnsanları endişelendiren bu gelişmelerin ardından konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalarını yoğunlaştırdı. Dana veremi nedir? Dana veremi nasıl bulaşır, dana veremi ölümcül mü?

DANA VEREMİ (SIĞIR TÜBERKÜLOZU) NEDİR?

Sığır Tüberkülozu, kronik ve bulaşıcı bir hastalık Sığır tüberkülozu, insanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalıktır. Hayvanlarda özellikle akciğer, diğer organ ve dokularda kazeöz (peynirleşme) karakterde tuberküllerin oluşmasıyla belirlenen kronik ve bulaşıcı enfeksiyöz bir hastalıktır. Hayvanlarda tüberküloz etkenleri vücuda genellikle solunum ve sindirim yoluyla girerek hastalık meydana getirir.

Hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır. İnsanlara bulaşma genelde enfekte et ve sütün tüketilmesiyle gerçekleşir.

Kaynak: (https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Tuketici_Bilgi_Kosesi/E-Bultenler/15.pdf)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum