Çekiç Ali kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında ne zaman öldü?

Bozlak müziğin en iyi temsilcilerinden biri olan Çekiç Ali adıyla bilinen Ali Ersan, müzik severler tarafından araştırılıyor. Çekiç Ali kimdir, soyadı nedir, gerçek adı nedir, kaç yaşında ve ne zaman öldü? Çekiç Ali en iyi türküleri ve şarkıları nelerdir?

Çekiç Ali kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında ne zaman öldü?
06 Temmuz 2022 - 15:36
Seslendirdiği şarkılarla geniş kitlelere ulaşan Çekiç Ali, günümüzde hala yanık sesi ile birçok müzik sever tarafından büyük beğeniyle dinlenmeye devam ediyor. 1970 yılların vazgeçilmez sanatçılarından biri olan Çekiç Ali mahlaslı Ali Ersan, özellikle Kızılırmak adlı türküsü ile biliniyor. Çekiç Ali dinleyicileri, zaman zaman sanatçının hayatını merak ederek internette araştırıyor.

Bozlak müziğin en iyi temsilcilerinden biri olan Çekiç Ali, özellikle yaşadığı yıllarda etkin olmuş ve Türkiye’de geniş kitlelere adını duyurmuştur. Dinledikçe dinlenesi müziklerin altına imzasını atan Çekiç Ali’nin hayatı ve biyografisi hakkında detaylar haberimizde…

Çekiç Ali kimdir?

1932 yılında Kırşehir'in Kaman ilçesinin Meşe köyünde doğdu. Asıl adı Ali Ersan'dır. Çevikliği ve ataklığı nedeniyle 'Çekiç' lakabı verildi. Orta Anadolu Abdal müziğinin en önemli temsilcilerinden biridir. Okuduğu bozlaklar kadar kırık havalarda da usta bir sanatçıdır. Çok sayıda plak (45’lik) ve kaseti vardır. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde kalbinden ameliyat oldu. Bu ameliyattan iki yıl sonra 13 Eylül 1973 tarihinde geçirdiği beyin felci sonucu vefat etti.

YANIK SESİ FARKLI KILIYOR

Gazete İlk Sayfa'da yer alan bilgilere göre; Bozlak türünü icra edenler Çekiç Ali'yi farklı ve kendine has kılan özelliğini şöyle anlatıyor: Onun sesi, kelimenin tam anlamıyla lirik, duygulu ve yanık bir sestir. Çok yumuşak bir gırtlağı vardır ve yöre müzisyenlerinin hepsinde karşımıza çıkan ses çarpmaları, orijinal gırtlak nağmeleri, titretme ve triller, kelimenin telaffuz ve vurgularındaki hususilik Çekiç Ali'de en rafine şekliyle karşımız çıkar.

O’nun asıl orijinal yönü, saz çalma teknik ve üslubunda kendini gösterir. Çekiç Ali'nin sazından bazen uda, bazen de cümbüşe benzer sesler duyarız ve teller üzerindeki parmakların ve tezenenin kelebekler gibi uçuştuğunu hissederiz. Çekiç Ali'nin 1960'lı yıllarda, Bayram Aracı ile birlikte son derece seri ve hızlı bağlama çalmayı yaygınlaştıran sanatçılardan biri olduğunu da söyleyelim. Bu tavır ve edanın özellikle oğlu Aydın Çekiç'te devam ettiğini görüyoruz. Aydın Çekiç, sesi ve bağlaması ile Kırşehir yöresi türkü ve havalarının günümüzdeki başarılı icracılarından biri olarak sanatını sürdürmektedir. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum