Burhanettin Mumcuoğlu isimli avukat, kimliğindeki din bilgisini Tengri olarak değiştirdi

Türkiye’de bir ilk yaşandı. Burhanettin Mumcuoğlu isimli bir avukat, kimliğindeki din bilgisi bölümüne Tengri yazdırdı. Bu gelişme, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Burhanettin Mumcuoğlu isimli avukat, kimliğindeki din bilgisini Tengri olarak değiştirdi
13 Haziran 2022 - 10:13
Türkiye'de kimlikte bulunan din bölümüyle ilgili bir ilk yaşandı. Avukat Burhannetin Mumcuoğlu, kimliğindeki din bölümünü 'Tengri' olarak değiştirmek istedi. Mumcuoğlu'nun başvuruda bulunduğu İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına 'Tengri’nin din olup olmadığını sordu.

Bu soru üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ise Tengri’nin belli bir dini ifade etmediğini açıkladı.

Kimliğindeki dinini değiştirmek isteyen Avukat Burhanettin Mumcuoğlu, karara itiraz için dava açtı. Mahkeme kararı olumlu sonuçlandı. Bu durumda, Türkiye’de ilk defa bir kişi, din bilgisini ‘Tengri’ olarak tescillendirmiş oldu.

Twitter hesabından açıklama yapan Mumcuoğlu, "Neden Tengri de Tengricilik vs. değil diyenler için; evet, Tengricilik, Türk Şamanizmi vb. ifadeleri de tercih edebilirdim. Belki daha doğru olurdu. Net bir şekilde İslam öncesi Türk inancının anlaşılmasını amaçladım, amaca hizmet ediyor. Maksat kültürel yozlaşmaya direnmek" ifadelerini kullandı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum