Bakanlık 2. el otomobil piyasası için devreye girdi

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araçların sıfır fiyatından daha yüksek bir fiyatla satışını önlemek için hızlı bir şekilde müdahale etti. Yapılan değişiklikle ikinci el araçların sıfır fiyatından fazla pazarlanması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı.

Bakanlık 2. el otomobil piyasası için devreye girdi
06 Temmuz 2023 - 22:53
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, satış siteleri, ilan sahiplerini karara aykırı davranmadan önce uyarmakla yükümlü olacak ve ilan sahiplerine araçlarının sıfır fiyatından fazla olduğu ve yönetmeliğe aykırılık teşkil ettiği bilgisi verilecek. Ayrıca, satış siteleri karara uymayan ilan sahiplerinin tüm bilgilerini Ticaret Bakanlığı'na iletmekle de yükümlü olacak.

Karara uymayan ilan sahiplerine Ticaret Bakanlığı, 300 bin lira idari para cezası uygulayacak. Bakanlık, ikinci el araçların sınıfını, markasını, cinsini, model yılını, aksesuar ve donanım eklenmesi halinde sıfır fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ve oranını belirlemeye yetkili olacak.

Yönetmelik 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Ticaret Bakanlığı, daha önce ikinci el araç sektöründeki "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesini uzatmış ve kapsamını genişletmişti. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel satışlar da 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı kapsamına alınmıştır.

Ticaret Bakanlığı, yönetmeliğin yayımlanmasının ardından ilan sitelerinde taşıt ilanlarının sıfır fiyatı atılarak girildiğini tespit etti. Tüketiciyi aldatan bu ilanlara yönelik idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum