Reklam
Reklam
Reklam

2020 Muharrem ayı hangi tarihte başlıyor? Aşure günü ne zaman?

Müslümanlar için önemli bir yeri olan aşure günü ve Muharrem ayının 2020 yılında hangi tarihlerde olacağı merak ediliyor. 2020 muharrem ayı ne zaman başlıyor? 2020 aşure günü ne zaman? İşte merak edilenler...

2020 Muharrem ayı hangi tarihte başlıyor? Aşure günü ne zaman?
08 Temmuz 2020 - 11:13
Hicret'in gerçekleştirildiği tarih olan, 1 Muharrem hicri yılbaşı kabul edilmiştir. Muharrem ayı bu içerisinde bulunan aşure günü de Müslümanlar tarafından ayrı bir önemle idrak edilmektedir. Peki, muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure günü ne zaman, hangi tarihte? İşte 2020 yılı muharrem ayı başlangıcı ve 2020 aşure günü tarihi... 
İslam tarihinden günümüze kesitler ve mesajlar taşıyan Aşure, 10 Muharrem de idrak edilmektedir. Ayrıca Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’daki acıları anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Aşure günü de Muharrem ayı içersindedir, bu sene aşure günü 29 Ağustos'a denk geliyor. Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
Muharrem ayı İslam alemi için önem taşıyor. Hicret, Aşure ve Kerbelâ, bütün Müslümanlar için önemli ortak noktalar ve duygular ifade etmektedir. Muharrem ayının en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Aşure gününü de barından Muharrem ayında Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'daki acıları anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Peki Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
 
AŞURE GÜNÜ HANGİ TARİHTE?
 
2020 AŞURE GÜNÜ TARİHİ: Aşure günü 29 Ağustos Cumartesi
 
MUHARREM AYININ ANLAMI NEDİR?
 
Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.
 
Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez.
 
Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum