Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli, nasıl saklanmalı, nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, kurban kesme ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, kurbanlık hayvanları araştırmaya başladı bile. Kurban Bayramı’nda merak edilen konulardan biri de kurban etinin nasıl muhafaza edileceği. Kurban eti nasıl saklanır, nasıl muhafaza edilir, buzluğa atmak etin vitaminin düşürür mü? Kurban eti saklanırken nelere dikkat edilmeli? İşte merak edilen soruların yanıtları…


Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli, nasıl saklanmalı, nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı geldi çattı. Sayılı günler kalan Kurban Bayramı’nda, kurban kesme ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, kurban pazarlarında kurbanlık hayvan araştırmaya başladı. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanın etinin bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken bir kısmı da dolaplarda buzluklarda saklanıyor. Durum böyle olunca, bayramda kesilen kurban etinin nasıl muhafaza edileceği de merakla araştırılıyor. Biz de sizler için kurban etlerinin nasıl saklanması gerektiğini derledik. Kurban eti nasıl saklanmalı, nasıl muhafaza edilir? Kurban eti buzluğa atılırken nelere dikkat edilir? İşte merak edilen soruların yanıtları…
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Et ve süt ürünleri, hızlı şekilde bakteri üretilmesine uygun besinler olduğu için doğru şekilde saklanması ve muhafaza edilmesi insan sağlığı açısından çok önemlidir. Gıda zehirlenmelerine en çok sebep olan gıdalardan olan kırmızı et ve tavuk etinin saklanması ve tüketimi bizim için daha çok önem teşkil ediyor.
Kurban Bayramı dolayısıyla buzdolabındaki et miktarları arttı, kurban etlerinin bozulmadan saklanması ve uzun süre boyunca gönül rahatlığıyla tüketebilmek için bazı saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor.
Kurban etinin ilk gün dışarıda bekletilerek ilk sıcaklığının gitmesi beklenmelidir. Bu aynı zamanda eti pişirdiğinizde daha yumuşak ve lezzetinin oturmuş olmasına yardımcı olur. Etin sıcaklığı geçmeden direk pişirdiğinizde etin sertliği ve katılığı geçmediğinden yumuşak bir et elde edemezsiniz.
Etleri dinlendirdikten sonra buzdolabında etleri maksimum 4-5 gün bekletmelisiniz, daha fazla buzdolabında bekletirseniz etler bozulmaya başlar. Aynı zamanda etleri dolapta bekletirken üst üste koymadan bekletmeye özen gösterin, çünkü etlerin üst üste gelip hava alamayan kısımları daha çabuk bozulur.
Etleri buzluğa koyarken kuşbaşı boyutlarında küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Bu şekilde maksimum 3 aya kadar buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Eğer pişirdiğiniz eti buzlukta saklayacaksanız bunun için en doğru saklama kabı cam kavanozlardır. Eti poşetlere ayırırken bir yemekte tüketeceğiniz miktarı göz önünde bulundurarak poşetlere ayırmalısınız, çünkü eti buzluktan çıkartıp eti çözdürdükten sonra tekrar buzluğa koymak sağlık açısından tehlikelidir.
Eti daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız derin dondurucu içerisinde daha düşük sıcaklıkta saklayabilirsiniz.
KURBAN ETİNİ BUZLUĞA ATMAK, VİTAMİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?
Kurbanda etini buzluğa atmak, etin buzlukta uzun süre durması ve buz tutması sonucunda vitamin oranındaki düşüş kaçınılmazdır.