Koyun etinin kokusu nasıl gider?

türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan koyun eti, zaman zaman kokusu nedeniyle yemeklerde tercih edilmeyebiliyor. Ancak, evinde koyun eti bulunan ve etin heba olmaması adına arayış içerisine girenler, kokunun nasıl giderileceğini internette araştırıyor. Koyun etinin kokusu nasıl giderilir, hangi baharatlar kullanılır? Kokunun giderilmesi için neler yapılır?


Koyun etinin kokusu nasıl gider?

Koyun eti, şüphesiz Türk mutfağının vazgeçilmez etlerinden bir tanesidir. Ancak büyükbaş hayvanların etine göre, koyun etinde tercih sebebini olumsuz anlamda etkileyebilecek ağır bir koku vardır. İnsanlar bazen, koyun etini sırf bu yüzden bile tercih etmeyebilir. Ancak evinizde bulunan ve çöpe atamayacağınız koyun etiniz var ve bu eti kokusundan kurtarmak istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz…

Koyun Etinin Kokusu Nasıl Giderilir

Koyun etinin kendine özgü kokusunu gidermek için yapılabilecek bazı şeyler var. Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür. Biz toplum olarak her iki çeşite de koyun eti dediğimiz için, yapmanız gerekenleri bu şekilde nitelendirmeye devam ederek anlatacağız. Özellikle bayramlarda kuzu kesilemediği için kesilen hayvanların çok ağır bir kokuya sahip olması pek olası değildir. Ayrıca her yörenin koyununda da koku olmaz. Örneğin; İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen koyunların kokması olasıdır ancak Trakya Bölgesi koyunları genelde kokusuz olur.

Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılabilir

Ancak yine de ette koyun kokusu varsa bazı baharatlar kullanılarak bu kokunun hafifletilmesi mümkün. Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir.

Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir. Çoğu kişinin bildiği bu yöntem, etin ağır ve yoğun kokusunu yok etmek için en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Marine etme işlemi, basit bir işlemdir ve kırmızı et kokusunu gidermekte oldukça etkilidir.

Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Nasıl Marine Etmeliyiz

Öncelikle pişirilecek kırmızı eti alın ve bıçak yardımı ile kemiksiz olarak parçalara ayırın.

Derin bir kabın içine 2 ya da 3 diş sarımsak, yarım çay bardağı dolusu zeytinyağı, yarım su bardağı süt, 2 dal kekik ve biberiye ekleyin. Tüm bu malzemeleri bu kabın içinde iyice karıştırın.

Diğer aşamada kemiksiz olarak parçaladığınız kırmızı eti bu kabın içindeki sosa batırın ve bu şekilde bir gün boyunca bekletin.

Ertesi gün kırmızı etiniz kokusundan arınmış bir şekilde kızartılmak için hazırdır. İster fırında ister ise ocakta hazırladığınız kırmızı etleri pişirebilirsiniz. Bu yöntem evinizde kalıcı bir koku oluşmasını önleyecektir