Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun faydaları! Ihlamur nasıl kaynatılır?

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte ıhlamur tutkunları da bu bitkinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda internet üzerinde araştırmalara başladı. Ihlamur nasıl demlenir, faydaları nelerdir? Ihlamur kaç dakika ve nasıl kaynatılır?


Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun faydaları! Ihlamur nasıl kaynatılır?

Kış aylarında grip gibi salgın hastalıklarda yıllar boyunca insanların hasta olan kişilere hazırladıkları ıhlamur soğuk algınlığı dışında kramplara da iyi geliyor. Ihlamurun kaynatılmasından ziyade yapraklı bitki olduğu için demleme tarzında hazırlanması tavsiyesinde bulunan Aktar Özgür Demirok, “Ihlamurun Geçen seneye göre ıhlamur fiyatlarında biraz daha artış var. Şu anda kilo fiyatı 300 lira. Geçen sene 200-250 lira civarındaydı. Bu senede 300-350 lira civarında. Ihlamura talep hem kış olduğu için hem de hastalıklar başladığı için var. Ihlamurun faydaları saymakla bitmez. Kış ayında tüketilecek en güzel çaydır. Çok eskiden beri tüketilen bir çay. Uykusuzluk, grip, öksürük ve vücut direncini artırmak için kullanılır. Ihlamur haricinde soğuk algınlığına iyi gelen kış çayı dediğimiz çay var, kendi karışımımız. Ada çayı, ebem gümeci, havlıcan, tarçın, gülhatmi bu bitkileri karıştırıp yaptığımız çay da soğuk algınlığına birebir. Ihlamur soğuk algınlığı dışında bazı rahatsızlıklara da iyi gelir. Ayrıca kramplara çok iyi gelir. İdrar sökücü özelliği vardır. Saça iyi gelir, cildi güzelleştirir. Ihlamur yapraklı bir çiçek olduğu için demlenerek hazırlandıktan sonra tüketilir. Eğer köklü bir bitki olsaydı tarçın veya havlıcan gibi o zaman kaynatılarak tüketilirdi. Tatlandırıcı olarak içine nar çiçeği, tarçın, karanfil katabiliriz. Şekerle tatlandırılmasını istemiyoruz çünkü doğallığını bozuyor. Sadece ılıklaştığında biraz bal katılabilir” ifadelerini kullandı.

‘KİLO BAZINDA PEK ALINMIYOR’

Türkiye’de üretimi olduğu için ıhlamur fiyatının biraz daha uygun olduğunu söyleyen Aktar Demirok, “Ihlamurun fiyatı sabit, zam geleceğini düşünmüyorum. Çünkü yerli üretim. Ihlamur, Türkiye’de her ilde aşağı, yukarı yetişiyor. Kayseri’de de yetiştiriliyor. Yerli üretimi olduğu için fiyatı biraz daha uygun. Üretim dışarıya bağlı olsaydı fiyatı daha da uçardı. Ihlamuru kilo bazında konuşuyoruz ama 100 gram paketler halinde yapıyoruz. 30 liraya geldiği için biraz daha uygun oluyor. Kilo bazında pek zaten alınmıyor” dedi.

IHLAMUR NASIL DEMLENİR?

Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız.