KTO Başkanı Gülsoy: Ekonomi, ihracat öncülüğünde büyümeye devam edecek

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri’nin Ağustos ayı ihracatının 312 milyon 913 bin dolarla geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2 arttığını söyledi. Ekonominin ihracat öncülüğünde büyümeye ve yükselmeye devam edeceğini söyleyen Gülsoy, “Tüm yaşanan zorluklara rağmen ihracatımızdaki yükseliş de sürmektedir” dedi. 


KTO Başkanı Gülsoy: Ekonomi, ihracat öncülüğünde büyümeye devam edecek

TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Ağustos Ayı 306 milyon 605 bin dolar iken 2022 yılı Ağustos ayında 312 milyon 913 bin dolar olarak gerçekleşti. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yüzde 2 oldu. Ocak – Ağustos döneminde artış oranı ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15,4 oranında arttı. Kayseri İthalat rakamları ise Ağustos ayında 164 milyon 311 dolar oldu. İthalatta artış oranı geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 5 oranında gerçekleşti. 

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan KTO Başkanı Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden demir ve demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, çelik, elektrik ve elektronik, kimyevi maddeler ve mamulleri, halı gibi sektörlerde artış yaşanırken tekstil ve hammaddeleri, madencilik ürünleri, iklimlendirme sanayii, makine ve aksamları ile otomotiv endüstrisi sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PAZARI OLAN AVRUPA’

İhracatta rekor üstüne rekor kırıldığını, olumlu gidişatın yarınlarımıza umut olduğunu söyleyen Başkan Gülsoy, “Yurtiçinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kaldık. Türk ekonomisi ise yaşanan tüm zorluklara rağmen, son dönemde diğer ülkelere göre çok daha hızlı büyüdü. Bu zorlu dönemde; Finansmana ulaşımdaki zorluklar, kredi faizlerindeki yükseliş ve kredi limitlerinin yetersizliği üyelerimizin sorunlarının başında yer alıyor. Üretimi olumsuz etkileyen konulardan biri de hiç şüphesiz küresel ihracat talebindeki düşüş. Özellikle Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa pazarında yaşanan resesyon buradan gelecek talebi olumsuz etkileyecektir. İhracatçılarımızın varlıklarını sürdürebilmesi için pazar yönetimi ve alternatif pazarlara yönelmeleri her zamankinden daha önemli bir hal almış durumda. Ayrıca, son gelen elektrik ve doğalgaz zamları ve oluşan maliyet artışları da iş insanlarımızı çok zor durumda bırakıyor, fiyatlama yapmalarına engel oluyor” ifadelerini kullandı. 

Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacının geçmiş dönemlere göre daha da arttığını dile getiren Gülsoy, “Üretimin, istihdamın ve ihracatın yara almadan devam edebilmesi için işletmelerimizin daha çok desteklenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Tüm yaşanan zorluklara rağmen ihracatımızdaki yükselişte sürmektedir. Biz, 25 bine yakın üyemizin her platformda yüksek sesiyiz. Onların dile getirdiği her sorun ve her konunun yakından takipçisiyiz. Kayseri olarak 2022 yılı için 4,2 milyar dolar hedefimizi geçeceğimizi düşünüyorum. Bunu da mücadeleci ihracatçı üyelerimizin enseyi karartmadan, önce ülkem önce devletim diyerek çalışma azimlerinde görüyoruz. Şehrimizde ilk 8 ayda ihracatımız 2 milyar 595 milyon dolara çıktı. Her şeyden önce bu tablonun mimarı ihracatçı üyelerimizi ve emektar çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum. Her koşula, her zorluğa rağmen azimle çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.