Yeşilhisar’da üretilip kurutulan domatesler 4 ülkeye ihraç ediliyor

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde üretilen domatesler, kurutulduktan sonra paketlenerek 4 ülkeye ihraç ediliyor. Önceki sene bin 500 dönüm olan domates ekili alan ilçeye kattığı katma değer nedeniyle bu sene 3 bin 500 dönüme yükseldi. 


Yeşilhisar’da üretilip kurutulan domatesler 4 ülkeye ihraç ediliyor

Kurutulmuş domates, yemeklerin içerisinde ya da kahvaltılıkların yanında direkt olarak tüketilebilmektedir. Sandviçlerin içerisinde, salata çeşitlerinde, ezmelerde de tüketilebilen kuru domates, özellikle başka ülkeler tarafından talep görüyor. Tarım ülkesi Türkiye’de de birçok ilde kurutarak satmak amacıyla domates ekimi yapılıyor. Kayseri’de ise oldukça verimli arazileri olan Yeşilhisar ilçesinde çiftçiler ya da büyük işletmeler domates yetiştiriciliğine yöneldi. Her yıl domates ekili alan miktarı artıyor. Yeşilhisar’da önceki yıl bin 500 dönüme kurutmalık domates ekilirken, bu sene 3 bin 500 dönüm tarlada çiftçi domates yetiştirdi. Domates ekili alan miktarının gelecek sene ise daha da artması bekleniyor. 

Yeşilhisar’da yetiştirilen domatesler, kesilerek ve tuzlanarak kurutulmaya başladı. Daha sonra kurutulmuş domatesler, firmalar aracılığıyla talep gören ülkelere satılacak. 20 yıldır sektörde faaliyet gösteren ihracatçı Kemal Acar, kuru domates üretiminin kıyı illerden iç bölgelere kaydığını söyledi. Son 6 yıldır Kayseri başta olmak üzere Niğde ve diğer iç illerde kurutmalık domates yetiştirildiğini belirten Acar, “Kurutmalık domates ülkemiz için önemli bir katma değeri olan bir ürün haline geldi. Türkiye’de ortalama 32 bin ton ihracatı olan bir ürün. Hem çiftçi hem ülkemiz kazanıyor. Yeşilhisar’dan üretilen kurutmalık domatesler ağırlıklı olarak Güney Amerika, Almanya, Kanada ve İtalya’ya ihraç ediliyor” dedi. 

Kurutmalık domates üretiminin her geçen yıl arttığını vurgulayan ihracatçı Acar, Yeşilhisar tarımında da yeni bir üretim alanı oluşturduğunu söyledi. Acar, Yeşilhisar’da kurutmalık domates ekili alanın önümüzdeki sene 5 bin dönüme çıkmasını öngördüklerini de sözlerine ekledi.