Bakan Karaismailoğlu: Kocaeli, lojistik sektörünün anahtarı olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma 2053 Vizyonu ışığında Anadolu Lojistik Çalıştaylarını hayata geçireceklerini duyurdu ve ilki Kocaeli’de gerçekleşen çalıştayların, ülke genelinde 6 bölgede 37 şehri kapsamasının planlandığını açıkladı.


Bakan Karaismailoğlu: Kocaeli, lojistik sektörünün anahtarı olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, lojistik çalıştaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Dünyada ticaretin hızla arttığını, Türkiye’nin de bu pastadan daha fazla pay alması için 7/24 çalıştıklarını belirten Karaismailoğlu, ticaretin altın anahtarının lojistik sektörü olduğunu, Körfez limanlarının da burada önemli rol oynadığını kaydetti.

TRANSİT YÜKLER KENT İÇİ TRAFİKTEN ARINDIRILACAK

30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Kocaeli Körfez Lojistik Çalıştayı’nın düzenlendiğini anımsatan Karaismailoğlu, çalışayda lojistik sektörünün tüm yönleriyle ele alındığını belirtti. Kamu, Sivil Toplum Kuruluşları, akademisyen ve bölgedeki sektör temsilcileriyle fikir alışverişi yapıldığını ifade eden Karaismailoğlu, çalıştayın sonuçlarını açıkladı. Karaismailoğlu, “Bölge gerçekleri ve potansiyel hedefler kapsamında, körfez bölgesi karayolu yatırımları açısından güçlü bir konumda bulunuyor. Bölgedeki yük üretim ve çekim miktarlarına bakıldığında karayolu yatırımlarına devam edilerek yük akış trafiği rahatlatılacak. AUS yatırımlarıyla mevcut yol kapasitesinden daha fazla faydalanılarak, verimlilik artırılacak. Bölgede bulunan çok sayıda OSB’nin karayolları ile doğrudan veya alternatif yollarla bağlantısı bulunmakta ancak lokal iyileştirmelerle güçlendirilecek. Yük araçlarından kaynaklanan kent içi parklanma sorunu için kent dışında lojistik odak noktaları oluşturulacak. Transit yükler kent içi trafikten arındırılacak” dedi.

KÖRFEZ LİMANLARINDAKİ YÜK SİRKÜLASYONU HIZLANDIRILACAK

Denizyolu açısından bakıldığında da 2021 yılında Türk limanlarında elleçlenen yükün yüzde 15’inden fazlasının körfez bölgesinde bulunduğuna işaret eden Karaismailoğlu, 35 liman yer alan bölgede demiryolu ve karayolu bağlantılarının daha da güçlendirileceğine dikkati çekti. Karadeniz ile bağlantının sağlanması için etütler yapılacağını belirten Karaismailoğlu, “Elleçleme ekipmanlarının operasyonel kapasiteleri ve verimliliklerinin artırılmasıyla limanlardaki yük sirkülasyonu hızlandırılacak. Ayrıca, bölgede demiryolu yatırımları devam ediyor. Hızlı tren hatlarında yük taşımacılığının payı artırılacak. Çift hatlar yapılması yanında yük lojistiği için aynı güzergahlarda ilave hatlar yapılacak. Tüm taşıma modları için kamu özel iş birlikleri ile yatırımlara devam edilerek hızlı sonuçlar alınacak” değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştayda uzmanlarla alternatif lokasyonlarında belirlendiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Tepecik, Akçakese, Sevindikli, Köseköy ve Gebze-Balçık lokasyonları öne çıktı. Hem lojistik ihtiyaçların karşılanması hem de kriterlere uygunluk açısından Tepecik bölgesi Lojistik Merkez için en olası yer olarak görüldü. Mevcut Köseköy Lojistik Merkezi’nin de etkinliğinin artırılması çalışmalarıyla kullanılmaya devam edilebileceği sonucuna varıldı. Tepecik Lojistik Merkezi’nin desteklenmesi ve lokal iyileştirmeler açısından diğer bölgelerden iki tanesinde de yük aktarma merkezlerinin kurulabileceği ve trafiğin biraz daha kuzeye çekilerek güneydeki sıkışıklığın giderilmesi açısından öncelikli alanın Akçakese olacağı değerlendirildi” dedi.

LOJİSTİKTE HEDEFLER ANADOLU’DA BELİRLENECEK

İlki Kocaeli’de gerçekleşen çalıştayları ülke geneline yaymak için çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Ulaşım ve Altyapı Politikamızın en önemli odağı lojistiğin; ülkemizin, yatırım,  istihdam, üretim ve ihracatına etkilerini ele alındığı çalıştayda sektör hedefleri ile gelecek dönem projeleri tanıtıldı ve alanında uzman isimlerle fikir alışverişi yapıldı. Geleceği bugünden tasarlarken lojistik, mobilite ve dijitalleşme odağında, bilimsel temelli, çevreci, sürdürülebilir ve tarihe duyarlı bir ulaşım altyapısını ülkemize kazandırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda ‘Anadolu Lojistik Çalıştaylarını’ hayata geçireceğiz. Bunlar, bölgesel olarak gerçekleştirilecek ya da gerçekleşmesi beklenen lojistik yatırımların, hedeflerin ve stratejilerin konuşulacağı, uzmanların bir araya gelerek mevcut durum ve gelecek dönem beklentileri hakkında beyin fırtınası yapacağı çalıştaylar olacak. Çalıştaylarda süper ağ lojistik, sürdürülebilir lojistik, lojistik merkezler, yeni nesil güvenlik, akıllı konteynerleştirme, tedarik zinciri esnekliği, yeşil lojistik uygulamaları, teknoloji ve 5G, lojistik pazaryeri, çok kanallı lojistik, taze ürün zinciri, toplu kişiselleştirme, paylaşım ekonomisi, çoklu kaynak kullanımı ve uzay lojistiği başlıkları konuşulacak. Çalıştayların hedefi ülke stratejileri doğrultusunda lojistik sektörü geleceğinin konuşulması, lojistik projelerinin hayata geçirilmesi için adımların atılması, gelecek dönem projelerin sektöre tanıtılması olarak belirlendi. Bunların yanında sektör uzmanları ile fikir alışverişinin yapılması, trendlerin takip edilmesi, uluslararası, ulusal ve kentsel yük hareketlerinin dengeli ve güvenli şekilde sağlanarak ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi başlıkları öne çıkan hedefler arasında yer alıyor.”

HEDEFİMİZ LOJİSTİK SÜPER GÜÇ OLMAK

Mevcut Durum Analizi, Gelecek Stratejisi ve Trendler, Çalıştay Bölgesi Özel Oturumu ile Sonuç ve Konsolidasyon gibi 4 temel odak grup toplantısının olacağını anlatan Karaismailoğlu, çalıştayların emin adımlarla ilerlenilen ‘’dünyayı; Türkiye’ye bağlama’’ hedefinde yol gösterici rolü üstleneceğini kaydetti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve lojistikte küresel ölçekte öncü, bölgesinde lider bir Türkiye için Ulaştırma ve Lojistik Çalıştayları ile tüm kurum ve kuruluşların yararlanacağı bir rehber oluşturarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize doğru durmadan yürüyeceğiz. Hedefimiz lojistik süper güç olmak. Devlet aklı ile planlama, ortak akıl ile istişare, akıl gücü ile inşa ile Türkiye’yi geleceğe hazırlıyoruz, yarınları planlıyoruz” ifadelerini kullandı.