Engelli projesinde, engelli kaldı mı?

Kayseri’de engelli kadınlara istihdam sağlanması amacıyla başlatılan Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi’nin nasıl başladığı ve nasıl geliştirildiği sitemizde yer alan ilk haberle yayınlanmıştı. Peki o proje nasıl değişti, değişim sürecinde neler yaşandı, projenin başında şu an kimler var? İşte detaylar…

Engelli projesinde, engelli kaldı mı?
30 Ekim 2020 - 01:32
NOT: Haberin detaylarına başlamadan önce, ‘Tarım Engel Tanımaz’ dosyasının ilk haberini okumadıysanız konu hakkında bilgi sahibi olmak için BURAYA tıklayarak önce o haberi okumanızı daha sonra bu sayfada yer alan detayları incelemenizi tavsiye ederiz.
ENGELLİ ÇALIŞAN NEDEN BULUNAMADI?
Kayseri İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde hayata geçirilen Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi’nde çalışacak engelli bulunamaması sonucunda, tesis bir süre kapalı kaldı. Ancak; bu projeyi amacına uygun devam ettirmek yerine, alternatif bir yola gidildi. Projenin başında yer alan işitme engelli Aslı Azman’ın, işten ayrılan engellilerin yerine yeni personellerin alınması adına uzun uğraşlar verdiği öğrenildi. Ancak Azman, bu konuda hem yalnız kaldı hem de tesis engellilerin çalışması için uygun olmadığından çalışacak kimse bulunamadı. Ne Kayseri Büyükşehir Belediyesi ne Kayseri İl Tarım Orman Müdürlüğü ne de herhangi engelli sivil toplum kuruluşu burada engelli istihdamı için uğraştı. Kendisinden başka kimsenin, engelli istihdamı konusunda harekete geçmediğini gören Aslı Azman’ın da bu konuda pes ettiği öğrenildi. Öte yandan bazı çevrelerin, Tarım Orman İl Müdürlüğü’ne Aslı Azman hakkında sürekli kötü raporlama ve şikayet yaptığı da iddia edildi. Sonuç olarak kurutma tesisinde çalışacak engelli bulunmadı ve tesis bir müddet kapalı kaldı.
PROJE EL DEĞİŞTİRDİ!
Engellilerin tarıma ve istihdama kazandırılması adına başlatılan projede, tesisin bir müddet kapalı kalmasından sonra değişime gidildi. Yeni kurulan bir kooperatifle tesis yeniden faaliyete geçirildi. Önceki kurulan engelli kooperatifinin aksine isminde engel ibaresi olmayan ‘SS. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi’ kuruldu.
PROTOKOL İMZALANDI
Yeni kurulan kooperatifin başında; Tuğba İlgü, Emel Kuşçuluoğlu, Evren Öztürk ve Birsen Koca isimli kadın girişimciler yer aldı. Kooperatif Başkanı Tuğba İlgü ile Kayseri İl Tarım Orman Müdürlüğü arasında, 22 Ağustos 2019 tarihli bir protokol imzalanarak proje yeniden hayata geçirildi.

Resmi açılış, Tarım Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun da katılımıyla yapıldı. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yönetim değişmiş oldu.

Kurutularak paketlenen ürünlerin kutularının üzerinde bulunan logoların yanında, daha önce yer alan ‘Tarım Engel Tanımaz’ ibaresi kaldırıldı, yerine ‘Bir Kutu İyilik’ ibaresi eklendi.

Yaşanan bu değişimlerin ardından kamuoyunun merak ettiği bazı sorular da gün yüzüne çıkmaya başladı. Kamuoyu şimdi Tarım Orman İl Müdürlüğü, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve SS. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi’nden bu soruların yanıtlarını bekliyor;
  1. Tarım Engel Tanımaz denilerek yola çıkılan bu projeye, neden engelli bireyler ile devam edilmedi?
  2. Bu tesise engelli personel bulmak için, projenin koordinasyonunu sağlayan Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından herhangi bir duyuru yapıldı mı, çaba sarf edildi mi?
  3. Tesis, ilk kurulma aşamasında engelli bireyler için inşa edilecekken neden uygun çalışma ortamı o dönem sağlanmadı?
  4. Engellileri topluma kazandırma, onlara istihdam sağlama amacıyla yapılan bu proje; Tarım Orman Bakanlığı, Tarım Orman İl Müdürlüğü, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ya da herhangi bir kamu kurumundan maddi ya da başka bir destek (arsa, kurutmalık meyve, ekipman vs.) aldı mı?
  5. Eğer bu projeye kamu kurumları tarafından herhangi bir destek verildiyse, projeyi en başta engelli bireyler yürüttüğü için mi verildi?
  6. Eğer engelli bireyler için destek verildiyse, tesisin başına sonradan geçen kooperatif o destekleri kullandı mı, kullandıysa geri iadesini gerçekleştirdi mi?
  7. SS. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi’nin en başta engellilerin yararına kurulan bu tesisi kullanması tamamen yasal mı?
  8. ‘SS. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi’nin yönetiminde kendi ya da bir aile bireyi engelli olan var mı?
  9. Üretim bölümünde çalışanlar tamamen kadın mı, kadınsa engelli mi, erkekse engelli yakını mı?
  10. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tesisin bugünkü durumundan haberi var mı?
Özel Haber: AHMET SARIKUŞ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum